FAQ
Køretøjstyper
Sættevogn
Køretøj, der efter sin indretning er bestemt til at blive trukket af andet køretøj. En sættevogn er hovedsagelig indrettet til befordring af personer eller gods, og kobles til en trækkende bil således, at køretøjet eller dets last delvis hviler på bilen. Er normalt forsynet med en gul nummerplade. Kørsel med en sættevogn kræver kørekort til kategori BE eller CE (kørsel med anhænger).
Påhængsvogn
Køretøj, der efter sin indretning er bestemt til at blive trukket af andet køretøj. En påhængsvogn er normalt forsynet med en gul nummerplade, og bliver ofte benævnt en ”trailer”. Du må med et kørekort til bil (kategori B) altid køre med en tilkoblet trailer på højst 750 kg. Herudover vil kørsel med en påhængsvogn kræve et kørekort til kategori BE, CE eller DE (kørsel med anhænger).
Campingvogn
Påhængsredskab, der er indrettet til beboelse. Normalt er den forsynet med en hvid nummerplade men vil fremover få en gul nummerplade. Du må med et kørekort til bil (kategori B) altid køre med en tilkoblet campingvogn på højst 750 kg. Herudover vil kørsel med en campingvogn normalt kræve et kørekort til kategori BE (kørsel med anhænger).
Motorcykel
Motorkøretøj på to hjul, med eller uden sidevogn, og motorkøretøj på tre hjul, hvis egenvægt ikke overstiger 400 kg. Er kun forsynet med en hvid kvadratisk nummerplade. 18 – 21 årige kan kun erhverve sig kørekort til lille motorcykel, max 34HK.
Stor knallert
Knallert med en konstruktivt bestemt maksimal hastighed på over 30 km/t. En stor knallert er forsynet med en kvadratisk hvid nummerplade og bliver i daglig tale benævnt ”knallert 45”. Du skal have kørekort til motorcykel eller bil for at køre på en knallert 45.
Lille knallert
Knallert med en konstruktivt bestemt maksimal hastighed på højst 30 km/t. Kendetegnet ved at den er forsynet med en kvadratisk gul nummerplade, som adskiller den fra en stor knallert. Du skal som minimum være 16 år og være i besiddelse af et gyldigt knallertbevis.
Traktor
Motordrevet køretøj, som hovedsageligt er indrettet til at trække et andet køretøj eller arbejdsredskab, og som er konstrueret til en hastighed af højst 40 km/t. Er forsynet med en kvadratisk nummerplade med rød kant for en registreret traktor og en kvadratisk nummerplade med sort kant for en godkendt traktor. Du skal som minimum være fyldt 16 år og være i besiddelse af et traktorkørekort. Du må også gerne køre en traktor, hvis du har et kørekort til kategori B (bil).
Lastbil
Bil, der er indrettet til at benyttes til godsbefordring, og som har en tilladt totalvægt på mere end 3.500 kg. Er normalt forsynet med gule nummerplader, og kræver kørekort til lastbil (kategori C).
Varebil
Bil, der er indrettet til at benyttes til godsbefordring, og som har en tilladt totalvægt på ikke over 3.500 kg. Er forsynet med gule eller delvist gule (papegøjeplader) nummerplader. En varebil kan køres af alle med et almindeligt kørekort til kategori B.
Stor personbil
Bil, der er indrettet til at benyttes til befordring af mere end ni personer føreren medregnet. Herunder ledbus, hvorved forstås en bil, der består af to dele. Den forreste og den bageste del er forbundet via en ledsektion, som giver passagererne fri passage mellem de to dele. En stor personbil har normalt gule nummerplader og kræver kørekort til bus (kategori D).
Personbil
Bil, der er indrettet til at benyttes til befordring af højst ni personer føreren medregnet. Normalt har en personbil hvide nummerplader, men kan også være forsynet med gule nummerplader eks. ved rutekørsel. En personbil kan føres af alle med et gyldigt B kørekort.